Main menu

Crtani filmovi – gubljenje vremena ili…

šansa za učenje?

Mnogi roditelji smatraju da je gledanje TV-a gubljenje vremena, što je u velikoj meri tačno jer se uglavnom svodi na gledanje crtanih filmova punih nasilja.  Međutim, hteli mi to ili ne, naša deca će provoditi dosta vremena pred televizorom, pa zašto onda ne bi to vreme iskoristili na produktivan način i usmerili decu ka programima uz pomoć kojih će se ne samo zabaviti, već i nešto naučiti? Procenite koji bi od ponuđenih programa vaše

kablovske televizije  po sadržaju odgovarao vašem detetu i usmerite ga da umesto kanala sa crtanim filmovima na srpskom prati kanale za svoj uzrast na engleskom jeziku. Deca u početku pružaju otpor jer ne razumeju sve, ali ako imate strpljenja i insistirate na programu na engleskom jeziku, za par dana će se prilagoditi i vrlo brzo ćete videti rezultate u vidu prepoznavanja reči i fraza, a kasnije i u ponavljanju celih rečenica. Ukoliko se naviknu na praćenje programa na engleskom jeziku, imaće bolji akcenat sličan akcentu dece kojima je engleski maternji jezi, fond reči će im biti bogatiji i progovoriće pre svojih vršnjaka. Na primer, PBS Kids  i Disney channel imaju odlične emisije interesantne deci od 7 do 14 godina. Odlične programe imaju i Natonal Geographic, Discovery, History, a postoji i veliki broj kanala sa crtanim filmovima za decu mlađeg uzrasta.

Naravno, ništa ne može da zameni sistematično učenje engleskog jezika, ali svaka dodatna šansa da se nauči nešto novo je dobrodošla!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *