Main menu

Tipovi zadataka za pisanje – IELTS ispit

Priprema za polaganje IELTS ispita obuhvata i pisanje eseja. Pisanje eseja spada među najteže delove u pripremi ovog ispita. Imajući u vidu da esej nosi 1/4 ukupnog broja bodova, jasno je koliko je bitno dobro se pripremiti.

ACADEMIC IELTS

Kada je u pitanju akademski nivo, prvi zadatak je opisivanje grafikona (u 150 reči). Stoga, pre nego što počnete da pišete neophodno je da naučite kako da tumačite podatke iz tabela, grafikona i sl. Ovaj zadatak izgleda prilično zahtevno, ali kada jednom naučite na šta da obratite pažnju i kada ovladate frazama koje se koriste u ovu svrhu, shvatićete da to i nije tako teško.

Drugi zadatak kod Academic IELTS testira vašu sposobnost da date mišljenje na određenu temu. U ovom zadatku koristi se oko 250 reči. On uglavnom ne predstavlja problem ako ste na odgovarajućem nivou znanja.

GENERAL IELTS

Kod opšteg nivoa, prvi zadatak je pismo koje pišete prijatelju, hotelu čijom uslugom niste bili zadovoljni, školi engleskog od koje tražite više informacija i sl. Ovaj zadatak testira sposobnost da se snađete u osnovnim životnim situacijama. To su situacije koje zahtevaju da koristite engleski jezik u pisanom obliku. U ovom zadatku potrebno je napisati oko 150 reči.

Drugi zadatak kod General IELTS je identičan tipu drugog zadatka kod Academic IELTS. To znači da on testira vašu sposobnost da date mišljenje na određenu temu  koristeći oko 250 reči.

KOJI NIVO ZNANJA JE POTREBAN ZA OCENU 6 I VIŠE

Kako doći do visokih ocena na IELTS ispitu, naročito kada je u pitanju pisanje? Neophodno je da budete na najmanje B2 nivou znanja (B2). Visoke ocene zahtevaju ne samo  dobar fond reči  i gramatiku, već i stil. I to sve u 60 minuta!

KAKO POSTIĆI ŽELJENE REZULTATE

Kada je u pitanju priprema za pismeni deo IELTS ispita, najbitnije je prvo shvatiti šta se tačno od očekuje od vas. Najbolje je prvo pogledati primere dobre prakse. Zatim možete početi sa pisanjem. Možda to u prvi mah izgleda teže nego sto jeste, ali kada napišete desetak eseja i steknete rutinu, pisanje će ići mnogo lakše:)

I za kraj, pogledajte nekoliko primera dobrih eseja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *