Main menu

Jesenja radionica

Jesenja radionica koja se održava u oktobru svake godine je dan kada prostorije naše škole dobiju nove boje. Tada sve postaje intenzivnije, a kreativnost uzima maha. Svake godine se potrudimo da svojim polaznicima pružimo mogućnost da se i kreativno izraze i malo zabave, pored puno detaljnog bavljenja gramatikom, pravilima pisanja, pričanja, pravljenja prezentacija, glume na engleskom jeziku i ostalih ozbiljnih poslova. Više o značaju izrade projekata i učestvovanju na ovakvim radionicama, možete pročitati ovde.

Ovogodišnja jesenja radionica imala je dve teme i dva kreativna zadatka: pravljenje strašila i jesenjeg leksikona.

Scarecrow

Proces pravljenja strašila sastojao se iz tri osnovna dela:

1) čemu služi strašilo?

2) kombinacija materijala (dugmadi, tanjira, vunice i slamčica) kako bi se formiralo strašilo

3) davanje imena strašilima i mini izložba svih malih umetničkih dela naših najmlađih polaznika.

Krajnji cilj ovog mini-projekta jeste usvajanje novih reči koje se tiču materijala koje koristimo da napravimo strašilo, i obnavljanje naziva delova tela i raznih jesenjih aktivnosti.

Počevši sa obnavljanjem vokabulara koji smo ranije usvojili – boja (koje nam se javljaju u okolini u toku jeseni), odeće i obuće koju nosimo u ovom periodu i malim uvodom o tome čemu zapravo služi strašilo, uveli smo i naš glavni zadatak i pripemili materijale za posao.

Najpre smo naučili kako se svaki deo materijala koji koristimo zove (tanjir – plate, vunica – jersey, dugmad – buttons, slamčice – straws), te je i svaki polaznik dobio priliku da nagađa šta će se od toga koristiti za koji deo tela. Dugmad su bile oči, tanjir je predstavljao glavu, vunicu smo lepili umesto kose, a od slamcica koje smo spajali lepkom – telo.

Radionica je bila propraćena i raznim melodijama koje su sadržale i reči iz ciljanog vokabulara, te  je sve proteklo u duhu zabave, a upamtili smo i dosta toga što će nam biti korisno u daljem učenju.

Autumn Lapbook

Drugi deo jesenje radionice bio je namenjen starijoj deci uzrasta od trećeg do četvrtog razreda.

Oni su pravili interaktivnu knjigu na temu jeseni. Knjiga je sadržala pet kategorija, odnosno džepića u koja su deca slagala reči i slike vezana za:

  1. hranu koju konzumiramo u ovo doba,
  2. jesenje aktivnosti kao što su skupljanje lišća i stavljanje zimnice,
  3. životinje koje su u hibernaciji,
  4. ptice koje migriraju, i
  5. ptice koje se ne sele.

Ali, pre svega, u sredini knjige nacrtali smo jedno veliko drvo, kao prvu asocijaciju jeseni. Ovaj crtež nam je bio osnova da ponovimo i naučimo različite delove drveta.

Ova vrsta interaktivne knjige je odličan način da deca obnove staro gradivo i nauče nešto novo. Isto tako, kroz traženje i slaganje različitih sličica raspodeljenih u džepiće ističe se značaj samog građenja znanja. Na taj način podstiče se logičko razmišljanje i formira stabilno znanje ne samo iz stranog jezika, već i iz oblasti koja se proučava, a koja je bliska detetu.

Svaka naša jesenja radionica ima za cilj da na interesantan način pretoči stečeno znanje naših učenika u svakodnevne aktivnosti i tako im omogućimo veću slobodu u koriščenju tog novostečenog znanja.

 „Mašta i kreativnost će nas često odvesti u svetove koji nikada nisu postojali. Ali bez njih ne idemo nikamo.” Karl Sagan

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *