Main menu

Kako učiti nove reči?

                                              Škola engleskog jezika ELTISI postoji već dugi niz godina, što nam, nadamo se, daje za SAM_0118pravo da delimo svoje iskustvo sa onima kojima bi moglo da koristi:) Evo par trikova  kako da učite nove reči!

Jedan od osnovnih preduslova za uspešno učenje engleskog jezika je učenje novih reči. To je ujedno i najteže jer ne postoji recept koji garantuje da ćete ih sve i naučiti:(

Postoji nekoliko tehnika koje mogu da pomognu. Evo onih koje su se odlično pokazale u praksi!

MIND MAP    

Učenje engleskog jezika je ugalvnm zasnovano na različitim temama tipa zdravlje, sport, slobodno vreme, posao, porodica itd.  Budući da se u okviru ovih tema ponekad javljaju reči koje su vezane baš za posebne aspekte ovih tema (na pr. kada pričamo o sportovima, učićemo njihova imena, mesta gde se igraju ti sportovi, opremu koja se koristi i sl), svoj rečnik možemo da organizujemo po temama kao što je prikazano na slici. Ova popularna tehnika poznata i kao mind map, odnosno mapa uma omogućava nam da napišemo veliki broj reči na malom prostoru i da dodajemo nove reči kada se pojave. Dovoljno je samo povući novu crtu i eto mesta za novi pojam!  Zbog preglednosti najbolje je ovo raditi na kraju sveske ili u posebnom blokčetu ili svesci. Na kraju kursa ćete imati sve bitne reči razvrstane po temama i ako vam zatreba neka posebna reč, lako ćete je naći:)

UČENJE SA KARTICAMA

Kako učiti reči koje su vam potpuno nepoznate? Ukoliko ih ponovite naglas ili napišete 20 puta, da li je to garancija da ćete ih naučiti? Tehnika sa karticama je vrlo dobro rešenje za ovaj problem. Isecite papir na manje kartice, recimo veličine 3 x 5 cm. Na jednoj strani napišite reč na engleskom, a na drugoj prevod ili objašnjenje reči na engleskom. Onda stavite sve kartice na primer sa rečima na srpskom na gore. Kada vidite reč, pokušajte da se setite kako se kaže na engleskom. Ako je znate, stavite karticu na stranu. Ako ne možete da se setite, stavite je na dno gomile i ona će kasnije ponovo doći na red. Za ovo je potrebno najviše 10 minuta, a rezultati su odlični!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *