Main menu

Phases of the Moon (Mesečeve mene)

Pripremanje i uvod

Kod učenja stranih jezika i kod upotrebe CLIL metodologije veoma je bitno da svaki projekat koji radimo bude u sklopu trenutnog gradiva i da učenici primete tu povezanost. Takođe je važno da ako se odlučimo za jednu određenu temu koju ćemo detaljnije obraditi i više vremena posvetiti tome, tu temu moramo prilagoditi potrebama učenika i njihovom uzrastu. Uvodnom delu našeg projekta, čiji je cilj bio da se naši učenici drugog razreda osnovne škole upoznaju sa mesečevim menama, poslužila je jedna priča prikladna njihovom uzrastu.

Phases of the Moon - CLIL

U toj priči upoznajemo pet životinja koje su se udružile da bi spasili mesec koji je pao u reku. Na kraju priče saznajemo da ono što su životinje videle u reci je bio samo odsjaj meseca, a ne stvaran mesec. U priči se mesec pojavljuje kao pun mesec, i to je bila polazna tačka da razjasnimo koje sve oblike odnosno mene ima mesec. Takođe je bilo potrebno da uvedemo reči kao što su Zemlja, glagol kružiti i naravno obnoviti reč Sunce i njegove karakteristike. Da bi prilagodili ovu temu uzrastu od 8 godina odlučili smo da obradimo četri mesečeve mene umesto osam.

Projekat

Projekat se sastojao od dve faze. U prvoj fazi – posle uvođenja novih reči, prikazali smo jednostavan i jasan crtež na kojem smo imenovali četiri mene meseca (pun Mesec, prva četvrt, mlad mesec, poslednja četvrt), Zemlju i Sunce, a zatim strelicama obeležili putanju Meseca i Zemlje u zavisnosti od Sunca. Da bi učenici bolje shvatili kretanje Meseca i Zemlje, i da bi sve to videli i u trodimenzionalnom obliku poslužio nam je globus, jedna ping-pong loptica i baterijska lampa. Uz pomoć navedenih stvari učenici su u parovima objašanjavali ostalim učenicima aktere ovog procesa i njihovo pomeranje. U drugoj fazi svaki učenik je samostalno trebalo da napravi svoj mali plakat mesečeve mene. Učenici su dobili krugove različitih veličina od kojih su trebali da odrede koji krug šta označava, da po tim odredbama oboje, napišu nazive i zalepe na odgovarajuća mesta.

Phases of the Moon

Stvaran Mesec

Cilj ovog projekta, pored toga štu su učenici savladali nekoliko novih reči i način na koji mogu koristiti te reči kako bi objasnili jedan dosta složen sistem, bio je da približimo učenicima jedan veoma bitan deo našeg svakodnevnog života. Koristili smo gore navedene metode da bi učinili ovaj proces više stvarnim, a manje apstraktnim za njihov uzrast.

Meseceve mene

by Beata Csaki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *