Main menu

Učenje pisanja kod dece od prvog do trećeg razreda

Jedna od najtežih stvari u učenju engleskog jezika kod dece od 7 do 9 godina je pisanje.

Prva prepreka na koju nailazimo je latinica koju deca uče posle ćirilice, odnosno u drugom razredu. Drugi izazov je u činjenici da se pisanje na engleskom ne ‘radi’ po istim principima kao pisanje na srpskom. U srpskom se reči pišu onako kako se izgovaraju (nije 100% tačan opis, ali recimo), dok se u engleskom mora naučiti kako se svaka pojedinačna reč piše. Sigurno ste se zapitali kako to da se reč enough izgovara kao ‘inaf’, a jedino slovo koje ima u i pisanju i izgovoru je ‘n’! Primeri ove ‘nedoslednosti ‘su mnogobrojni i zbunjujući!

Kako se onda nositi sa tim?

Čekati da se deca sama snađu i nađu svoj put? Čekati do trećeg razreda kada već dobro pisu latinicom i onda početi? Zahtevati od dece da pisu iako ne znaju latinicu?

ELTISI je primenio najbolju formulu koja daje odlične rezultate!

Od prvog dana nastave pisanje je prisutno u različitim oblicima. Dok ne naučimo latinicu, reči sa table kopiramo kao sliku. ‘Crtamo’ latinicu kako bi se navikavali na pisanje na engleskom jeziku. Zatim učimo da napišemo jednostavnije reči kao što je prikazano na slici. Na tabli napisemo reči u kojima nedostaju neka slova (na početnim nivoima to su uglavnom slova koja su ista u ćirlici i latinici) i stavimo slike tih predmeta. Deca treba da pogode koja slova fale. Pošto već znaju nazive tih predmeta sa prethodnih časova, zadatak nije težak! Takmičimo se u timovima,postepeno se oslobađamo i sve smo samostalniji. U trećem razredu već možemo da pišemo ne samo reči, već i jednostavnije rečenice!

I tako zabava sa pisanjem počinje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *