Main menu

Priprema za IELTS speaking

Priprema za polaganje IELTS isita nije laka, naročito ako treba da postignete visok rezultat. Kada je u pitanju usmeni deo ispita, postoje stvari na koje treba obratiti pažnju kako bi vaše znanje zaista došlo do izražaja.

 Evo par saveta kako da poboljšate usmeni deo IELTS ispita:)

 • opustite se i pokušajte da budete prirodni
 • nemojte skrivati pogled od ispitivača kako ne bi izgledali nesigurni, što će sigurno uticati na ocenu koju ćete dobiti.
 • kada dobijete pitanje,koristite vreme za pripremu , čak i ako mislite da možete odmah da počnete
 • pri pripremi na papiru napišite par ‘komplikovanih’ reči ili konstrukcija koje želite da upotrebite.
 • obratite pažnju o čemu tačno treba da pričate.
 • nemojte se udaljavati od teme.
 • ukoliko ne razumete neki deo pitanja, obratite se ispitivaču za objašnjenje.
 • ne očekujte preveliku podršku od ispitivača, On/ona ima definisan način ponašanja i biće ljubazan, ali suzdržan.

Po dobijanju rezultata IELTS testa, imate pravo da tražite da se usmeni deo ispita ponovo oceni ukoliko smatrate da niste dobili ocenu koju zaslužujete.

Bilo je polaznika koji su na ponovljenom ocenjivanju dobili i za dva boda višu ocenu jer je ispitivač iz nekog razloga (nedostatak kontakta očima, stres, neverbalne reakcije kandidata) stekao utisak da je kandidat na nižem nivou znanja.

I još nekoliko saveta…

Saznajte kako da dobijete najvišu ocenu na IELTS speaking delu. Šta treba da radite, a šta NE treba da radite na IELTS ispitu? Pogledajte ovih 12 korisnih saveta:)

Iz prve ruke

Ovde možete pogledati kako izgleda usmeni deo IELTS ispita polaznika koji je dobio osenu 7, što se smatra odličnom ocenom.

 

Srećno!

2 Comments

 1. Zainteresovana sam za pripremnu nastavu i polaganje IELTS testa(academic), molila bih Vas da mi neko javi koja je cena i još neke detalje, koje bih volela da u razgovoru sa nekim iz vaše kuće priupitam.
  Pozdrav
  Sanja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *